ДАН ПРИМИРЈА У 1. СВЕТСКОМ РАТУ

Резултат слика за dan primirja u prvom svetskom ratu 11 novembra

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године.

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс. Осим цвета, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета.  Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

Овај дан се празнује нерадно.

МИР У ВАГОНУ

11. новембра у Компијењској шуми у Француској потписано је примирје између сила Антанте и Немачке.

У једанаест часова, једанаестог дана, једанаестог месеца 1918. године оружје на Западном фронту је утихнуло. Не и на Источном. Мировни споразуми у Версају потписани су тек 28. јуна 1919. године. Од почетка рата престала су да постоје четири царевине, а границе прекрајане и поновно исцртаване.
Услове примирја написао је француски маршал Фердинанд Фош.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s