НА ИЗЛЕТУ

У уторак, 9. маја ученици трећег разреда били су на једнодневном излету.

Посетили смо Бранковину и уживали у овом прелепом ваљевском крајолику.

20170509_114224    20170509_110306

Обишли смо цркву Светих Арханђела, задужбину Проте Матеје, подигнуту 1830. године, као и две школе. Старија, као прва државна школа, саграђена је 1836. године и носи име ”Протина”. У њој је постављена музејска изложба о развоју школства и просвете у то време.

Резултат слика за црква у Бранковини

Новија школска зграда, у којој је учитељ био Десанкин отац Михајло Максимовић, а прва слова учила будућа велика песникиња, подигнута је 1895. Са пуно разлога носи назив ”Десанкина школа” јер се ту налази стална изложбена поставка о животном и књижевном путу Десанке.

Поред старих школа налази се и мала зграда школске писарнице, као и вајат Ненадовића у којем је 1826. рођен протин син Љуба Ненадовић.

Обишли смо гроб познате песникиње.

Ученици су имали прилику да уживају у прелепој природи и слободно време провели су у игри и дружењу.

Након обиласка Бранковине, обишли смо манастир Лелић, задужбину Владике Николаја и његовог оца Драгомира Велимировића.

20170509_124719

Сазнали смо пуно тога о животу Владике Николаја и манастиру. Када смо завршили обилазак кренули смо према Ваљеву, у ресторан „Платани“ на ручак. У лепом амбијенту и пријатној атмосфери (уз музику) имали смо прилику да се дружимо и са учитељицом Аном.

После ручка, путовање је настављено према Струганику, како бисмо обишли родну кућу војводе Живојина Мишића. Дошли смо до мионичког села Струганик, али смо одустали од шетње и обиласка куће због кише која је почела да пада. Водичи су се потрудили да нам дају што више информација о животу славног српског војводе и о месту његовог рођења, тако да киша није успела да нас спречи да сазнамо што више о овом крају Србије и најзнаменитијем војсковођи Првог светског рата и српске ратне историје.

На повратку за Београд у аутобусу смо организовали мали шоу програм „Покажи шта знаш“, где су ученици имали прилику да певају, рецитују, репују … и покажу својим другарима шта све знају и умеју.

Дивно смо се провели и закључили да је екскурзија један од најлепших дана у школској години.

Оставите одговор

Молимо вас да се пријавите користећи један од следећих начина да бисте објавили свој коментар:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s